preskoči na sadržaj

Osnovna škola Josipa Antuna Ćolnića Đakovo

 > Naslovnica
Vijesti

Učimo o Domovinskom ratu

Autor: Mario Racić, 9. 4. 2015.

U četvrtak, 9. travnja 2015. godine, posjetili su nas predstavnici Udruge veterana vojne policije sudionika Domovinskog rata Zadarske i Osječko-baranjske županije i učenicima sedmih i osmih razreda održali predavanje o Domovinskom ratu.

Oko 170 učenika sedmih i osmih razreda  skupilo se u holu naše škole kako bi poslušali  izlaganje o ovom važnom razdoblju naše povijesti. Ravnatelj škole, gospodin Zvonko Belvanović,  predstavio je naše goste te im zaželio dobrodošlicu u Đakovo i našu školu. Učenike su zatim pozdravili i gospodin Ivan Delija, predsjednik Udruge veterana vojne policije Osječko-baranjske županije te gospodin Josip Adžić, predsjednik Udruge veterana vojne policije sudionika Domovinskog rata Zadarske županije. Josip Adžić  naglasio je, između ostaloga, učenicima: Naš cilj je širiti istinu o Domovinskom ratu, govoriti mlađim naraštajima kako je sve to bilo i to iz prvih izvora, od nas samih sudionika. Saznali smo kako je ovo predavanje u našoj osnovnoj školi samo jedno u nizu sličnih predavanja koja su već do sada održali u školama diljem Hrvatske, ali i izvan nje. Naravno, sva predavanja se provode uz suglasnost Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta jer su 2013. godine dobili suglasnost za održavanje predavanja na temu Domovinski rat u osnovnim i srednjim školama. Osim u Hrvatskoj, 29. ožujka 2014. godine, održali su jedno takvo predavanje u Beču, a nakon ljeta u planu su Kanada, Francuska, Njemačka i Amerika.

     

Naravno da su povijesna događanja puno zanimljivija za učenike kada ih pričaju stvarni sudionici tih događaja.  Zbog toga je riječ i preuzeo gospodin Sergej Luković, nadnarednik HV-a i djelatni dočasnik koji je obišao skoro sva ratišta kao branitelj. Prvo smo pogledali kratki film u kojemu je prikazana kronologija napada na Hrvatsku i tijek njezine obrane. Zatim je gospodin Luković, u interaktivnoj komunikaciji s učenicima, nastojao  predstaviti te ratne dane, naše gradove koji su stradali i ljude koji su na bilo koji način žrtve jedne bezumne agresije, o čemu je nužno stalno govoriti u cilju da se ne zaboravi i dakako ne ponovi. 

Na samome kraju učenici su se okupili ispred škole i napravili zajedničku fotografiju s našim gostima.                                                                                          

           

                                                                 Ivana Mihalina, 7. B
UDŽBENICI ZA 2018/2019
VRUTAK
Video

ZBOR OŠ J. A. ĆOLNIĆA

 

Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Korisni linkovi
CMS za škole logo
Osnovna škola Josipa Antuna Ćolnića Đakovo / Trg N. Š. Zrinskog 4, HR-31400 Đakovo / www.os-jacolnica-dj.skole.hr / ured@os-jacolnica-dj.skole.hr
preskoči na navigaciju